Pages

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

A Quiet Place

Το A QUIET PLACE αποτελεί την πρώτη επαφή του ηθοποιού John Krasinski με τον τομέα του τρόμου και μάλιστα από την θέση και του πρωταγωνιστή και του σκηνοθέτη. Το ερώτημα μου φυσικά όπως και πολλών πριν δω την ταινία ήταν τι είναι αυτό που την κάνει επιτυχία και έχει προκαλέσει τόσο ντόρο και αν είναι τελικά όσο τρομακτική και αγωνιώδη όσο ακούγεται πως είναι.







Η ιστορία ξεκινάει σε έναν πρόσφατα κατεστραμμένο, μετά-αποκαλυπτικό κόσμο όπου σχεδόν ολόκληρο το ανθρώπινο είδος έχει αφανιστεί. Μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο σούπερ μάρκετ γνωρίζουμε μια πενταμελή οικογένεια (τα ονόματα αν θυμάμαι καλά μένουν άγνωστα) που προσπαθεί να κινηθεί προσεκτικά και χωρίς θόρυβο ανάμεσα στους διαδρόμους ψάχνοντας για προμήθειες. Ο πατέρας (John Krasinski), η μητέρα (emily Blunt) και τα τρία τους παιδιά (Noah Jupe, Millicent Simmonds, Cade Woodward).
Οι πέντε τους επικοινωνούν μεταξύ τους αποκλειστικά στην νοηματική και η τραγωδία που θα τους βρει μας δίνει να καταλάβουμε ότι σε αυτόν τον κόσμο ο παραμικρός θόρυβος είναι επικίνδυνος. 


Έναν χρόνο αργότερα, στο πραγματικό "ζουμί" της ιστορίας, η οικογένεια ζει πλέον σε ένα αγροτόσπιτο και η μητέρα περιμένει από μέρα σε μέρα να φέρει στην ζωή το επόμενο παιδί της. Η προετοιμασία για το πως θα έρθει στον κόσμο ένα μωρό είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε έναν κόσμο που ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να προσελκύσει τον εχθρό που παραμονεύει. Παράλληλα σε αυτή την προετοιμασία, ο πατέρας συνεχίζει την έρευνα του πάνω στον άγνωστο εχθρό αλλά και στο πως θα τον σταματήσει.


Κατά την γνώμη μου, οι καλύτερες ταινίες τρόμου είναι αυτές που σε βάζουν ενεργά στην αγωνία και στην ένταση. Το να γίνω απλά θεατής σε ένα σοκαριστικό θέαμα προσωπικά το έχω εξαντλήσει με όλα αυτά που έχω δει και δεν με πολυαγγίζει πλέον. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το να καταφέρεις να δεθείς συναισθηματικά με την μοίρα των χαρακτήρων και να αγωνιάς με κάθε τους επιλογή. Το A Quiet Place νομίζω πως το καταφέρνει αυτό και με το παραπάνω. Διατηρεί καθ' όλη την διάρκεια μια συνεχή αγωνία και παίζει με τις προσδοκίες ενώ παράλληλα δεν υποτιμά την νοημοσύνη των θεατών. Με άλλα λόγια είναι μια καλή ταινία τρόμου γιατί κάνει τα βασικά πράγματα σωστά.

Σε μια καλή ταινία τρόμου φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που πρέπει να πετύχουν αλλά ο John Krasinski αποδεικνύει πως έχει αυτό που χρειάζεται για να συνθέσει σωστά μια τέτοια ιστορία.

Με τους διάλογους να έρχονται σε μικρές δόσεις, το A QUIET PLACE αποτελεί μια πολύ καλή οπτική αφήγηση και είναι σίγουρα το κατάλληλο "θριλεράκι" που ψάχνεις για την βραδιά τρόμου με την παρέα. Χρησιμοποιεί αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν είδος και παράλληλα το χρησιμοποιούμε ως μέσο έκφρασης, τον θόρυβο, και ξαφνικά τον κάνει εχθρό. 





Σκηνοθεσία : John Krasinski
Σενάριο : Bryan Woods, Scott Beck, John Krasinski
Παίζουν : Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου