Pages

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

The Florida Project

Το THE FLORIDA PROJECT είναι η νέα ταινία του σκηνοθέτη Sean Baker ο οποίος πριν από δυο χρόνια είχε τραβήξει πολλά βλέμματα πάνω του με το ξεχωριστό TANGERINE. Το TANGERINE ήταν μια ταινία που εξερευνούσε τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Los Angeles και κινηματογραφήθηκε εξολοκλήρου με i-phone. Αυτή την φορά, παρόλο που το θέμα παραμένει παρόμοιο, η παράγωγη έχει μεγαλώσει κατά πολύ και οι μελλοντικές δουλείες του Sean Baker μοιάζουν ήδη αριστουργηματικές.
 


Όπως και στην προηγούμενη ταινία έτσι και δω, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός αναμιγνύει επαγγελματίες ηθοποιούς με ανθρώπους που δεν έχουν βρεθεί ποτέ μπροστά στην κάμερα για να καταγράψει την μεγαλύτερη δυνατή φυσικότητα των χαρακτήρων του. 

Η ιστορία διαδραματίζεται στα περίχωρα του Orlando όπου βρίσκονται μερικά φθηνά ξενοδοχεία τα οποία έχοντας παραμυθένια ονόματα και χρώματα παρόμοια με αυτά του κοντινού πάρκου της Disney προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέμματα των τουριστών. Εκεί η φτώχεια κυριαρχεί και οι αντιθέσεις με τον πλούτο του πάρκου είναι μεγάλες.
Πρωταγωνιστές είναι δυο κάτοικοι ενός τέτοιου ξενοδοχείου, η Halley (Bria Vinaite) και η εξάχρονη κόρη της Moonee (Brooklynn Price).


Η Moonee περνάει καθημερινά τον χρόνο της κάνοντας σκανταλιές και ζώντας περιπέτειες με τους δυο φίλους της από διπλανά ξενοδοχεία. Όντας παιδί, αδιαφορεί παντελώς για την φτώχεια και την κατάντια της περιοχής και ζει της καλοκαιρινές της διακοπές όσο πιο έντονα μπορεί.
Η αγνότητα και η διάθεση της Moonee δεν μπορεί να επισκιαστεί ούτε καν από το γεγονός ότι η ανεύθυνη μητέρα της έχει μετατρέψει το δωμάτιο τους σε παράνομο οίκο ανοχής προκειμένου να πληρώνει το νοίκι ενώ παράλληλα κατακλέβει τους γείτονες και τους περαστικούς τουρίστες.


Για να πω την αλήθεια τα πρώτα 20 λεπτά δεν είχα καταλάβει ακριβώς τους σκοπούς ταινίας αλλά όσο προχωράει αρχίζεις να νιώθεις αυτό που θέλει να περάσει χωρίς να μπορείς να το ερμηνεύσεις ακριβώς με λόγια. Αυτά τα παιδιά τριγυρίζουν καθημερινά χωρίς επιτήρηση κάνοντας πράγματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους γιατί απλά τόσο ξέρουν. Δεν έχουν κανένα ενήλικο πρότυπο να μιμηθούν γι αυτό μετατρέπονται σιγά σιγά στους γονείς τους.

Ο Willem Dafoe υποδύεται τον μάνατζερ του ξενοδοχείου και τον μοναδικό έντιμο και πειθαρχημένο άνθρωπο του οικήματος που παράλληλα προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί μερικούς από τους ενοίκους που έχουν πιάσει πάτο. Ο Dafoe έχει παίξει σε πολλούς απολαυστικούς ρόλους μέχρι σήμερα και αυτός είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους του.

Ο Sean Baker εξετάζει με πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό τρόπο την γονική υπευθυνότητα, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα  και την μοίρα αυτών των ανθρώπων που παλεύουν για την καθημερινή τους επιβίωση. Η κορύφωση της ταινιας έρχεται απότομα και έντονα με τρόπο που θα "λυγίσει" και τους πιο απαιτητικούς. 




Σκηνοθεσία : Sean Baker
Σενάριο : Sean Baker, Chris Bergoch
Παίζουν : Brooklynn Price, Bria Vinaite, Willem Dafoe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου