Pages

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Brawl in Cell Block 99

Ο σκηνοθέτης S. Craig Zahler έχει ήδη ενθουσιάσει τους πάντες από την πρώτη του κιόλας ταινία με την pulp αισθητική και τις old school ιδέες του. Το BONE TOMAHAWK πριν από δυο χρόνια έσκασε από το πουθενά ως ένα γουέστερν τρόμου και από εκείνη την στιγμή έγινα ακόμα ένας πιστός φαν. Όσο αναφορά την δεύτερη του δουλειά; Διαλέξτε την πιο "σκληρή" ταινία που έχετε δει, πολλαπλασιάστε την σκληρότητα της με το 10 και βάλτε στην θέση του πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Vince Vaughn στον πιο καθοριστικό ίσως ρόλο της καριέρας του.



Στο BRAWL IN CELL BLOCK 99, ο Bradley Thomas (Vince Vaughn) είναι ένας σωματώδης, θερμόαιμος καβγατζής ο οποίος έχει μολις απολυθεί από το συνεργείο στο οποίο εργαζόταν. Γυρνώντας νωρίτερα από την δουλειά θα ανακαλύψει επιπλέον πως η γυναίκα του τον απατάει. Μιας και η πρώτη αντίδραση του θα είναι να της καταστρέψει το αυτοκίνητο κυριολεκτικά με τις γροθιές του, ο Bradley θα το σκεφτεί και θα αποφασίσει να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στον γάμο τους. Ο μόνος τρόπος όμως που θα βρει για να καλυτερέψει τις ζωές τους θα είναι να μπλεχτεί σε συχνές διακινήσεις ναρκωτικών. Μια επικίνδυνη δουλειά που συχαίνεται αλλά φέρνει την άνετη ζωή που ονειρευόταν γι αυτόν, την γυναίκα του και το παιδί τους που θα γεννηθεί σε μερικούς μήνες.


Σε αυτήν την δουλειά όμως το κακό δεν θα αργήσει να γίνει και ο Bradley θα καταλήξει στην φυλακή. Ένα μέρος στο οποίο θα πρέπει να μάθει να ελέγχει απόλυτα την οξυθυμία του αν θέλει να δει σύντομα την γυναίκα του και το αγέννητο παιδί του. Κάτι που φυσικά δεν θα γίνει γιατί μετά από μια επίσκεψη θα μάθει πως το δυσαρεστημένο αφεντικό από την δουλειά που πήγε στραβά κρατάει αιχμάλωτη την γυναίκα του και σαν αντάλλαγμα ζητάει από τον Bradley να βρει και να σκοτώσει έναν άλλον κρατούμενο.


Όπως και στην προηγούμενη ταινία έτσι και εδώ υπάρχει ένα σημείο που τα πράγματα πραγματικά ξεφεύγουν. Ωμή, ασταμάτητη, καλοσχεδιασμένη βια και σοκαριστικές σκηνές θα γεμίσουν το δεύτερο μισό της ταινιας με τον Bradley να προσπαθεί να σώσει την οικογένεια του.

Στο πρώτο μισό η ταινία θα πάρει τον χρόνο της και θα φέρει πολύ κοντά τον θεατή τόσο με την ψυχολογική κατάσταση του Bradley όσο και με τα κίνητρα του. Αργά αλλά σταθερά θα καταλήξει σε ένα γρήγορο τρενάκι τρόμου που πραγματικά είναι δύσκολο να προβλέψεις που θα καταλήξει.

Απίστευτα στιλιστικές σκηνές δράσης και βίας που μοιάζουν όσο πιο ρεαλιστικές γίνεται με τον Vince Vaughn να δίνει παράλληλα και ρεσιτάλ ηθοποιίας μέσα στον χαμό. Μόνο η επιβλητική παρουσία και το ύψος του αρκούν για να κρατήσουν το βλέμμα σου πάνω του. Και επειδή δεν αποτελεί την κλασική υπεργυμνασμένη φιγούρα που συνηθίζεται σε τέτοιες ταινίες ο χαρακτήρας του και τα πάντα γύρω από αυτόν μοιάζουν αληθινά και γήινα.

Είναι κρίμα που ταινίες σαν το BRAWL IN CELL BLOCK 99 πρέπει να σου τις δείξει κάποιος (καλή ώρα ✌) ή πρέπει να τις ξετρυπώσεις για να εχεις την ευκαιρία να τις δεις. Είναι κρίμα να θεωρείται αρτ φιλμ και να περνάει απαρατήρητο ένα τέτοιο αριστούργημα. Όπως και να χει, ο S. Craig Zahler έχει μπει πλέον στο στόχαστρο και περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη του δουλειά.





Σκηνοθεσια : S. Craig Zahler
Σενάριο : S. Craig Zahler
Παίζουν : Vince Vaughn, Jennifer Carpenter,  Don Johnson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου