Pages

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Blade Runner 2049

35 χρόνια μετά την εμφάνιση του το πρώτο BLADE RUNNER μοιάζει σαν μια πρωτότυπη εφεύρεση την οποία το Χόλιγουντ ακόμα πασχίζει να ξεπεράσει. Αυτή την φορά όμως ο Ridley Scott θα κρατήσει τον συμβουλευτικό ρόλο του παραγωγού και θα αφήσει ένα νέο ταλέντο να εξελίξει το δημιούργημα του. Το όνομα αυτού; Denis Villeneuve. Ένας σκηνοθέτης ο οποίος διατηρεί ένα σερί άψογων ταινιών μέσα από τις οποίες συνεχώς εξελίσσεται. Έχει καταφέρει όμως να σηκώσει το μεγάλο βάρος της πρώτης ταινίας με την δική του άποψη πάνω στον όμορφο κόσμο που φτιάχτηκε πριν από 35 χρόνια και αγαπήθηκε τόσο;


Μιας και όσο πιο λίγα γνωρίζει κανείς τόσο πιο πολύ θα μαγευτεί από μια ταινία σαν και αυτή, ας κρατήσουμε τις πολλές σεναριακές λεπτομέρειες κρυφές.

Όπως λέει και ο τίτλος, 30 χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα τις πρώτης ταινιας και για λόγους που θα γίνουν γνωστοί από τα πρώτα λεπτά ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι τον αφήσαμε, γεμάτος ραδιενέργεια, κατεστραμμένες πόλεις και ερημότοπους.
Η κατάρρευση του οικοσυστήματος οδήγησε στην ανάδειξη ενός μεγαλοβιομήχανου με το όνομα  Niander Wallace (Jaret Leto) ο οποίος με τις συνθετικές φυτείες της εταιρίας του κατάφερε να αποτρέψει τον λιμό.

Όντας η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, ο Wallace θα αγοράσει και την εταιρία TYRELL και θα αρχίσει την παραγωγή νέων μοντέλων ανδροειδών τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως νέους Blade Runners για να "αποσύρει" τα παλιότερα μοντέλα που βρίσκονται ακόμα ελεύθερα.


Ένας από αυτούς του ψυχρούς κυνηγούς είναι και ο πράκτορας K (Ryan Gosling). Ένας μοναχικός και πιστός Blade Runner του οποίου η μοναδική συντροφιά είναι το ολόγραμμα μιας ψηφιακής κοπέλας που τον περιμένει στο σπίτι και με την οποία διατηρεί ένα ρομάντζο στα μικρά διαλείμματα από την δουλειά.
Το μυστήριο θα ξεκινήσει από την στιγμή που θα του τεθεί η αποστολή να εντοπίσει ένα ανδροειδές που φαίνεται πως έχει αληθινούς γονείς. Ένα γεγονός που θα κλονίσει αρκετά την πίστη του K.


Ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve είναι σίγουρα ο αφανής ήρωας αυτού του απίστευτου αποτελέσματος. Όλες οι προηγούμενες του ταινίες (Prisoners, Sicario, Enemy, Arival, Incendies) φαίνεται πως καταλήγουν εδώ και τελειοποιούν την ικανότητα αυτού του μεγάλου οραματιστή με αυτή την ταινία. Κάθε σκηνή είναι γυρισμένη με τόση αγάπη και λεπτομέρεια σαν να είναι η τελευταία της καριέρας του.
Η απίστευτη φωτογραφία της ταινιας από τον κορυφαίο στο χώρο Roger Deakins γεμάτη νέον χρώματα και παιχνίδια με το φως και η συνεχώς στοιχειωτική μουσική από τον Hans Zimmer που σε κάνει να νιώθεις πως απειλείσαι διαρκώς συνθέτουν ένα ποιητικό δυομισάωρο που δεν ήθελα να τελειώσει πότε.

Σε έναν ρόλο ο οποίος απαιτεί περισσότερη επικοινωνία με την έκφραση του προσώπου παρά με το στόμα, ο Ryan Gosling μοιάζει ιδανικός για τον ρόλο αφού καταφέρνει καθ'όλη την διάρκεια να δίνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται σε ένα χαρακτήρα που είναι συνεχώς ψυχρός, ταλεπωριμένος αλλά και κουλ.

Το BLADE RUNNER 2049 πηγαίνει όσο βαθιά θέλει να την πάει ο καθένας όσο αναφορά το σενάριο και την ανάλυση του ενώ παράλληλα είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες ταινίες της φετινής χρονιάς, ίσως και της περσινής ή της προπέρσινης. Είναι μια ταινία που πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα γυρίζουμε πολλές φορές πίσω για να την αναπολήσουμε και φυσικά θα γίνει παράδειγμα για πολλές μελλοντικές δουλειές στο Χόλιγουντ. 

Να θυμίσω πως και το πρώτο BLADE RUNNER χρειάστηκε αρκετά χρόνια μετά την προβολή του για να λάβει την προσοχή που του άξιζε. Την χρονιά της προβολής του στους κινηματογράφους πάτωσε ενώ οι περισσότερες κριτικές τότε ήταν κάκιστες για μια ταινία σαν αυτή. Αυτές οι ταινίες όμως χρειάζονται για να εξελιχθεί όχι μόνο το συγκεκριμένο είδος στον κινηματογράφο αλλά ολόκληρη η τέχνη. Είναι ένα τολμηρό μπλοκμπάστερ που θα δουν πολλοί αλλά θα αγαπήσουν λίγοι. Προς το παρόν τουλάχιστον.





Σκηνοθεσία Denis Villeneuve 
Σενάριο : Hampton Fancher, Michael Green, Philip K. Dick 
Παίζουν : Ryan Gosling, Ana de Armas, Harrison Ford, Robin Wright, Dave Bautista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου