Pages

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

T2 Trainspotting

Το πρώτο TRAINSPOTTING γυρίστηκε το 1996 και όταν βγήκε ήταν από εκείνες τις ταινίες που όλο το σχολείο μιλούσε γι αυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα χρόνο αργότερα, όταν κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα την νοικιάσαμε για να δούμε γιατί όλος αυτός ο σαματάς. Παρόλο που εντέλει δεν καταφέραμε να καταλάβουμε όλα τα νοήματα της ταινιας, ήμασταν από τους λίγους που κατέληξε να μας μείνει κυρίως για την πρωτότυπη αισθητική και τον ασταμάτητο ρυθμό που έβγαζε, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά που την έβλεπαν σαν ένα κουλ σπρώξιμο προς κάθε απαγορευμένη ουσία. Με τα χρόνια έγινα μεγάλος θαυμαστής του σκηνοθέτη Danny Boyle και στο άκουσμα ότι μετά από τόσο καιρό κατάφερε να συγκεντρώσει το παλιό καστ και να ολοκληρώσει την ιστορία που ξεκίνησε, δεν μπορούσα να περιμένω.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δει ακόμα την πρώτη ταινία ή δεν την θυμάστε καλά, μην κάνετε το λάθος να δοκιμάσετε την τύχη σας με το T2. Η δεύτερη ταινία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γεγονότα της πρώτης χρησιμοποιώντας ατάκες, τραγούδια αλλά και αυτούσιες σκηνές (σε ποιότητα βιντεοκασέτας) που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται με τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες.

Η ταινία ξεκινάει με τον Renton (Ewan McGregor). Όλα αυτά τα χρόνια ζει στο Άμστερνταμ και εργάζεται σε μια μικρή εταιρία. Μετά από ένα ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο και σημάδι ότι το παρελθόν του συνεχίζει να τον τιμωρεί, αποφασίζει να γυρίσει πίσω στο Εδιμβούργο για να δει τους γονείς του αλλά πάνω απ'όλα για να αποζημιώσει και να τα ξαναβρεί με τους φίλους του.

Η πρώτη του στάση θα είναι ο Sick Boy (Jonny Lee Miller) ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός ετοιμόρροπου μπαρ και το όνειρο του είναι να το ανακαινίσει και να βάλει την ιερόδουλη κοπέλα του να το διευθύνει. Παράλληλα εκδίδει την αλλοδαπή κοπέλα του σε μια κομπίνα εκβιασμού για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται.

Ο Renton φυσικά θα επισκεφτεί και τον καλό του φίλο Spud (Ewan Bremner). Ο Spud όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε εθισμένος στην ηρωίνη και ανήμπορος να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την γυναίκα και το παιδί του ζει μόνος εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια επίλυσης στο πρόβλημα του. Θα είναι αυτός που θα χρειαστεί την μεγαλύτερη βοήθεια απ'όλους, ειδικά μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που θα προλάβει την τελευταία στιγμή ο Renton.


Το τέταρτο, πιο ανεπιθύμητο και πιο επικίνδυνο μέλος της παλιάς παρέας, ο Begbie (ο Robert Carlyle ακόμα πιο τρομακτικός από τότε) ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος εγκληματίας, το έχει σκάσει μόλις από την φυλακή και στο άκουσμα ότι ο Renton βρίσκεται στην πόλη θα βάλει ως μοναδικό σκοπό του να τον βρει και να τον σκοτώσει μιας και τον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια του τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι υπόλοιποι τρεις φίλοι, μέσα από μερικές απίστευτα δημιουργικές και διασκεδαστικές σκηνές της ταινιας, θα προσπαθήσουν να ξαναδεθουν μεταξύ τους, να ανακαινίσουν το παλιό μπαρ του Sick Boy, να μείνουν μακριά από τον Begbie ενώ παράλληλα να βρουν και τι έκαναν λάθος και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από το σκοτεινό παρελθόν τους.


Το T2 TRAINSPOTTING είναι μια ταινία για την οποία θα μπορούσα να μιλάω πολλές ώρες. Πάνω απ'όλα όμως το πιο σημαντικό είναι πως δεν είναι ένα σίκουελ που "έγινε για να γίνει". Εκτίμησα ιδιαίτερα το ότι δεν προσπαθεί να μοιάσει ή να μιμηθεί την πρώτη ταινία. Μοιάζει με κάτι νέο και διαφορετικό αλλά παράλληλα οικείο. Τόσο ο σκηνοθέτης όσο και το καστ είχαν πολλά να πούνε.  Όπως είμαι σίγουρος πως πολλά έχει να πει και το δεύτερο βιβλίο του Irvine Welsh απ'το οποίο και γίνεται η διασκευή.
Η ολοκλήρωση της ιστορίας έρχεται για να μας πει πως όλο αυτό που συνέβη πριν από 20 χρόνια δεν ήταν κουλ και δεν είναι κάτι που θα το αφήσει κάνεις απλά στην άκρη και θα συνεχίσει την ζωή του. Οι  τέσσερις χαρακτήρες είναι στοιχειωμένοι από τα λάθη του παρελθόντος και όσο και αν νομίζουν πως οι ζωές τους προχώρησαν κάνουν μεγάλο λάθος. 
Ένα από τα πράγματα που ευχαριστήθηκα επίσης πολύ όσο αναφορά την ιστορία είναι πως στην δεύτερη ταινία δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος πρωταγωνιστής αλλά τέσσερις. Στην πρώτη ταινία βλέπαμε τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του Renton ενώ εδώ η πίτα μοιράζεται σε ίσα κομμάτια. Στην τελική και οι τέσσερις έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Απλά δεν το ξέρουν.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες του Danny Boyle θα σας αρέσει σίγουρα και αυτή. Φανταστικό μοντάζ, χρώματα και σκηνικά, νοσταλγική ροκ μουσική με τραγούδια από την πρώτη ταινία αλλά και καινούργια και μια τρομακτικά δημιουργική σκηνοθεσία που κρατάει την διασκέδαση ζωντανή ακόμα και όταν τα πράγματα σοβαρεύουν αρκετά. Οι δυο ώρες μου φανήκαν λίγες παρόλο με το κάτι παραπάνω η ταινία θα μακρηγορούσε και θα έκανε κοιλιά.
Το T2 TRAINSPOTTING δεν είναι μια τέλεια ταινία και το γνωρίζω καλά. Την ευχαριστήθηκα όμως πολύ και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτήν.






Σκηνοθεσία : Danny Boyle
Σενάριο : John Hodge, Irvine Welsh
Παίζουν : Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου