Pages

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Get out

Ο ηθοποιός Jordan Peele ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα κωμικά του σκετς στο Comedy Central, αυτήν την φορά κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Όταν λοιπόν άκουσα πως γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία τρόμου ήμουν αρκετά περίεργος να δω περί τίνος πρόκειται. Ως γνωστόν, οι κωμικοί έχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση του τρόμου. Βλέποντας το, συνειδητοποίησα πως το GET OUT είναι η πιο φρέσκια και καλοφτιαγμένη ταινία τρόμου μέχρι τώρα για φέτος.
 



Για να είμαι ειλικρινής, ο Jordan Peele δείχνει σε πολλά σημεία τις επιρροές που είχε φτιάχνοντας την συγκεκριμένη ταινία μιας και το κλίμα παραπέμπει κυρίως στις ταινίες μυστηρίου του Roman Polanski. Απλά με μερικές φυλετικές ανατροπές παραπάνω. Παρόλα αυτά, η ταινία πραγματικά εκπέμπει και ένα δικό της στιλ. Καταφέρνει να είναι τρομακτική, αστεία και σε πολλά σημεία και τα δυο μαζί.


Αμέσως μετά από μια πολύ καλή εισαγωγή η οποία θέτει και τους τόνους της ταινίας, γνωρίζουμε και τον πρωταγωνιστή Chris (Daniel Kaluuya) με την κοπέλα του Rose (Allison Williams) οι οποίοι ετοιμάζονται να επισκεφτούν το πατρικό σπίτι της Rose έτσι ώστε να γνωρίσουν οι γονείς της το νέο της αγόρι.

Αν και ο Chris διατηρεί μια ανησυχία για την γνωριμία αυτή, η Rose θεωρεί αδιάφορο το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει του γονείς της από πριν πως ο αγαπητικός της είναι μαύρος. Είναι σίγουρη πως οι γονείς της είναι πολύ χαλαροί με αυτά τα θέματα και πως στην σημερινή κοινωνία δεν πρέπει κανείς να σκέφτεται ή να ανησυχεί για κάτι τέτοιο.


Από την στιγμή που θα φτάσουν στο σπίτι των γωνιών όμως, ο Chris θα νιώσει μια περίεργη συμπεριφορά. Μπορεί οι δυο γωνεις (Bradley Whitford και Catherine Keener) να είναι φιλικοί αλλά είναι υπερβολικοί και άβολα ευγενικοί. Στο σπίτι επίσης βρίσκεται και ο αλλόκοτος αδερφός της Rose αλλά και δυο μαύροι υπηρέτες που συμπεριφέρονται τρομακτικά και περιεργα.


Κάπου εδώ είναι και η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω τις περαιτέρω πληροφορίες για την ιστορία. Για την ακρίβεια θα πρότεινα σε όσους δεν έχει τύχει να δουν το τρέιλερ να το αποφύγουν για την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Η ταινία στο μεγαλύτερο μέρος της δεν κρατάει κρυφά από τον θεατή. Χτίζει μια φανταστική ατμόσφαιρα μέσα από δημιουργικές, τρομακτικές σκηνές και μερικά απαραίτητα κλισέ και αποφορτίζει με αστείες στιγμές που σου φέρνουν αμήχανο γέλιο. Όταν δε έρχεται η στιγμή, σου ρίχνει ξαφνικά την πληροφορία και σε πιάνει απροετοίμαστο.

Η αγωνία κλιμακώνεται στα τελευταία 15-20 λεπτά όπου και αναλαμβάνει η δράση, η βια και ο τρόμος. Όσοι δεν ευχαριστηθούν την ιστορία ή νιώσουν πως δεν πήραν αυτό ακριβώς που έψαχναν από αυτήν θα εντυπωσιαστούν σίγουρα με την οπτικοποίηση των γεγονότων.

Η σκηνοθεσία παραμένει ο πραγματικός νικητής του GET OUT και αναδεικνύει τον Jordan Peele σε έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφο. Το πιο σημαντικό είναι πως το GET OUT παντρεύει πολύ έξυπνα διαφορετικά είδη μεταξύ τους και σε κερδιζει μόνο και μόνο η προσπάθεια. Εύχομαι στο μελλον να δούμε περισσότερους πειραματισμούς και ιδέες σαν την συγκεκριμένη.




Σκηνοθεσία  : Jordan Peele 
Σενάριο : Jordan Peele
Παίζουν : Daniel Kaluuya, Alison Williams, Bradley Whitford,  Catherine Keener

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου