Pages

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

The Edge of Seventeen

Με την πάροδο των χρόνων, οι ιστορίες ενηλικίωσης μέσα από τις ταινίες κατέληξαν σε ενα αδιέξοδο, μιας και το να παρουσιάσει κανείς κάτι που δεν έχει ξαναειπωθεί είναι κάπως σπάνιο. Χρειάζεται δουλειά για να λειτουργήσει πλέον σωστά μια τέτοια ταινία και ακόμα περισσότερη δουλειά για να δώσει μια νέα πνοή στο είδος. Το THE EDGE OF SEVENTEEN έχω την εντύπωση πως καταφέρνει και τα δυο, προσφέροντας μια αρκετά φρέσκια δόση χιούμορ και πάθους καθώς αναλύει την πιο αλλόκοτη και μπερδεμένη περίοδο στην ζωή κάθε ανθρώπου.


Η ταινία ξεκινάει με την Nadine (Hailee Steinfeld), την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, να μας διηγείται τις βασικές πληροφορίες γύρω από την ζωή της. Ένας κλισέ τρόπος διήγησης τον οποίο ευτυχώς δεν πρόκειται να τον ξανασυναντήσουμε αργότερα στην ταινία.

Εκτός από τα στάνταρ προβλήματα της ηλικίας, η Nadine έχει να αντιμετωπίσει τον χαμό του πάτερα της ο οποίος πέθανε πριν από μερικά χρόνια, την μητέρα της η οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της ως μόνη μητέρα και το γεγονός ότι η καλύτερη και μοναδική της φίλη Krista, ξεκίνησε να βγαίνει με τον αδερφό της.


Η σταδιακή αποξένωση με την φίλη της, θα αφήσει την Nadine μόνη με τις περιέργειες της, χωρίς κανέναν άνθρωπο για να επικοινωνήσει. Ο μοναδικός που θα βρεθεί να απαντήσει μερικά από τα ερωτήματα της θα είναι ένας καθηγητής της (Woody Harrelson) ο οποίος τυχαίνει να είναι το ίδιο περίεργος και κυνικός με την ίδια.


Η Nadine είναι η κλασικη, σαρκαστική προσωπικότητα που θέλει να διαφέρει και να πιστεύει πως είναι ξεχωριστή. Και μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας που έχουμε ξαναδεί σε παρόμοιες ταινίες αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και η ταινία και η ίδια η κοπέλα. Στα μάτια των υπολοίπων η συμπεριφορά αυτή μοιάζει δύστροπη και κακιά. Στο "ταξίδι" της προς την ενηλικίωση, η Nadine θα πρέπει να καταλάβει πως το να χρησιμοποιεί τα προβλήματα της σαν δικαιολογία για περισσότερες "περιέργειες" την κάνει χειρότερο άνθρωπο και την απομακρύνει από τους υπόλοιπους.

Το THE EDGE OF SEVENTEEN, διατηρεί πολλά πράγματα που συνήθως τα βλέπουμε να φιλτράρονται σε άλλες ταινίες ενώ δεν πρέπει. Η ηλικία αυτή δεν φημίζεται για το "φιλτράρισμα" στην σκέψη. Το σεξ είναι ένα αγαπημένο θέμα-ταμπού, τα μπινελίκια είναι ένας αγαπημένος τρόπος έκφρασης και τα αναπάντεχα και πολλές φορές ανούσια ξεσπάσματα είναι συχνά φαινόμενα. Η νεαρή ηθοποιός Haille Steinfeld, οδηγούμενη και από το καλογραμμένο σενάριο φαίνεται πως δεν κολλάει πουθενά. Καταφέρνει και παρουσιάζει άψογα έναν χαρακτήρα που βρίσκεται ανάμεσα στο "κωλόπαιδο" και στο "χρυσό παιδί". Μέχρι να βρει και η ίδια τις απαντήσεις που ψάχνει, δεν ξέρεις αν τελικά την μισείς ή την συμπαθείς.

Γενικά νομίζω πως το THE EDGE OF SEVENTEEN είναι μια από τις πιο καλές ιστορίες ενηλικίωσης που έχω δει. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Καταφέρνει και επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και απομονώνει έξυπνα άλλα, καθημερινά πράγματα που απασχολούν έναν έφηβο σήμερα όπως π.χ. το κινητό και τα social media. Αν έχετε διάθεση για κάτι "χαλαρό" πιστεύω πως η συγκεκριμένη ταινία θα σας καλύψει.




Σκηνοθεσία : Kelly Fremon Craig
Παίζουν : Hailee Steinfeld, Blake Jenner, Woody Harrelson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου