Pages

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Nocturnal Animals

Το "Nocturnal Animals", είναι η δεύτερη και πολύ θαρραλέα σκηνοθετική προσπάθεια του Tom Ford. Ενός ανθρώπου που βρίσκεται ανάμεσα  στους πιο γνωστούς σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως. Γιατί όμως θαρραλέα; Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου με διπλή αφήγηση. Μια ιστορία που μας διηγείται παράλληλα μια δεύτερη ιστορία. Το μαγικό τρικ που τελικά πετυχαίνει ο Ford εδώ, είναι πως αγωνιούμε και νοιαζόμαστε το ίδιο και για τις δυο.

 



Η βασική ιστορία ξεκινάει με την Susan (Amy Adams). Μια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί στο Λος Άντζελες. Παρότι πετυχημένη, ο πλούτος και η αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει, βασίζεται κυρίως στις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται ο άντρας της Walker (Armie Hammer), με τον οποίον δεν είναι πλέον καθόλου ευτυχισμένη και ο γάμος της μαζί του έχει σχεδόν καταρρεύσει.
Μια μέρα, ξαφνικά, λαμβάνει μια ανέκδοτη νουβέλα από τον πρώην άντρα και παιδικό της έρωτα, Tony (Jake Gyllenhaal) από τον οποίο δεν έχει μάθει κανένα νέο τα τελευταία 20 χρόνια. Στα μάτια της Susan, ο Tony είναι ένας γλυκός και ευαίσθητος άντρας από την γενέτειρα της, το Τέξας, του οποίου ράγισε την καρδιά όταν τον χώρισε πριν από 20 χρόνια, λέγοντας του πως είναι αδύναμος, πως δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει συγγραφέας και στην συνέχεια τον απάτησε με τον σημερινό της σύζυγο. Το παρελθόν τους κρύβει και άλλες εκπλήξεις που καλό θα ήταν να μείνουν κρυφές αν δεν έχετε δει την ταινία.
Ένα σαββατοκύριακο που ο Walker θα χρειαστεί να λείψει για δουλείες, η Susan θα βρει τον χρόνο να ξεκινήσει το βιβλίο του Tony και στον ρόλο του πρωταγωνιστή θα φανταστεί τον πρώην άντρα της.


Το βιβλίο θα μας ταξιδέψει από την χλιδή του Λος Αντελες σε έναν ερημικό δρόμο κάπου στο Τέξας όπου ένας οικογενειάρχης (ο πολύ απολαυστικός Jake Jyllenhaal σε δεύτερο ρόλο υποδύεται και τον χαρακτήρα του βιβλίου) διασχίζοντας με την γυναίκα και την κόρη του την έρημο στον δρόμο για τις διακοπές τους, πέφτουν θύματα μιας συμμορίας κακοποιών με αρχηγό τον Ray (Aaron Taylor-Johnson). Η μοιραία συνάντηση μεταξύ τους θα καταλήξει σε τραγωδία την οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει ένας τοπικός Τεξανός αστυνόμος (Michael Shannon).

Και μιας και πρόκειται για μια ταινία-ιστορία εκδίκησης, εδώ είναι που όλα αρχίζουν να βγάζουν νόημα. Ταξιδεύοντας μια στα γεγονότα του βιβλίου και μια στην Susan, βλέπουμε πόσο πολύ αρχίζει να την τρομοκρατεί και να την στοιχειώνει η ιστορία που διαβάζει. Το βιβλίο έχει τίτλο Nocturnal Animals (νυχτόβια πλάσματα) και αναφέρεται φυσικά στους ψυχοπαθείς κακοποιούς της ιστορίας, παράλληλα όμως αποτελεί και το παρατσούκλι το οποίο είχε δώσει ο Tony στην Susan όσο ήτανε ακόμα μαζί. Το ότι θα παρομοιάσει τον εαυτό της με τα νυχτόβια πλάσματα του βιβλίου θα αποτελέσει την αρχή της απόλυτης εκδίκησης.
Το βιβλίο θα πέσει σαν μια βόμβα οργής και μίσους στα χέρια της, από έναν άνθρωπο που δεν περίμενε κανείς πως θα ήταν ικανός να βγάλει κάτι τέτοιο από μέσα του.


Βασικα, τα γεγονότα του βιβλίου από μόνα τους θα αποτελούσαν ένα πολύ καλό και ατμοσφαιρικό θρίλερ. Και μάλιστα ένα θρίλερ στο οποίο ο Tom Ford αποδεικνύει ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να κρατήσει την αγωνία, με σκηνές ωμής βίας και σκληρής δράσης. Όμως φυσικά η ταινία δεν σταματάει εκεί. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Ένα από τα πράγματα που μου έμειναν μετά το τέλος της προβολής, είναι σίγουρα το καστ. Δεν ξέρω τι "μαγείρεψε" εκεί ο σκηνοθέτης αλλά οι ηθοποιοί δίνουν όλοι τον καλύτερο τους εαυτό. Η γοητευτική εκφραστικότητα της Amy Adams, ο πολυτάλαντος Jake Jyllenhaal και φυσικά ο Michael shannon (μακράν ο πιο απολαυστικός ρόλος της ταινίας). Στην τελική, νιώθεις πως θα μπορούσε να μην υπάρχει καν σενάριο και απλά να απολαμβάνεις τα πρόσωπα τον ηθοποιών.

Όλα τα παραπάνω φυσικά σε συνδυασμό με το δεύτερο πράγμα που θα σου μείνει βλέποντας την ταινία και αυτό είναι το στιλ. Τα πάντα έχουν ένα ξεχωριστό στιλ και ύφος που κάνουν την ταινία μοναδική. Οι σκοτεινές και οι φωτεινές σκηνές, τα ντυσίματα των χαρακτήρων και η μουσική. Θα περίμενε κανείς όμως κάτι λιγότερο από κάποιον που το στιλ είναι το επάγγελμα του;

Πάνω απ'όλα όμως πρόκειται για μια ταινία που είναι γεμάτη μυστήρια, αλληγορίες και μεταφορές ενώ παράλληλα παραμένει ειλικρινής, ωμή και ισοπεδωτική. Νομίζω πως για περίπου δυο ώρες, τα μάτια μου ήτανε καρφωμένα στην οθόνη του κινηματογράφου. Το "Nocturnal Animals", αποτελεί ακόμα ένα αγαπημένο μου "κατάλοιπο" της περσινής χρονιάς και το συστήνω ανεπιφύλακτα.





Σκηνοθεσία : Tom Ford
Παίζουν : Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor- Johnson, Isla Fisher

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου