Pages

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Hacksaw Ridge

Μετά από ένα δυνατό comeback με το φετινό "Blood Father", ο Mel Gibson επιστρέφει 10 χρόνια μετά και στην θέση του σκηνοθέτη για να εντυπωσιάσει και πάλι αλλά και να δείξει πως έχει αυτό που χρειάζεται. Αυτή την φορά θα διηγηθεί με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο την αληθινή ιστορία ενός στρατιώτη ο οποίος κέρδισε το δικαίωμα να σταλεί στην μάχη χωρίς όπλο και κατάφερε να γίνει ο πρώτος ήρωας πολέμου κάνοντας μόνο αυτό που πίστευε.

 




Στις 2ωρες και 20λεπτα διάρκειας, η ταινία χωρίζεται ξεκάθαρα σε δυο μέρη.

Στο πρώτο από αυτά θα γνωρίσουμε τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, Desmond Doss (Richard Garfield) και θα ακολουθήσουμε αυτόν και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή του όσο μεγάλωνε. Τον μέθυσο και βίαιο πατέρα του (Hugo Weaving), την μητέρα του και τον αδερφό του αλλά και την μέλλουσα γυναίκα του, την νοσοκόμα Dorothy (Teresa Palmer). Μέχρι και την απόφαση του Doss να καταταγεί στον στρατό και να σταλεί στον πόλεμο για να βοηθήσει την πατρίδα του, η ταινία ακολουθεί μια παραδοσιακή ιστορία αγάπης με τις δυσκολίες της εποχής αλλά και τα προβλήματα που αποτελούσε στην κοινωνία η ηχώ του πολέμου.
Με την άφιξη του Doss στο στρατόπεδο κατάταξης, παρακολουθεί κανείς το πραγματικό δράμα το οποίο είναι διατεθειμένος να υποβάλει στον εαυτό του ο νεαρός στρατιώτης. Ακολουθώντας τον λόγο του θεού και του χριστιανισμού, ο Doss αρνείται να χρησιμοποιήσει ή να πιάσει όπλο και ζητάει από τους ανωτέρους του να του επιτρέψουν να σταλεί στην μάχη χωρίς όπλο, σαν τραυματιοφορέας. Αυτό είναι φυσικά κάτι που θα φέρει ολόκληρο το στρατόπεδο αλλά και τους ανώτερους αξιωματικούς αντιμέτωπους με την απόφαση του Doss, θεωρώντας πως πρόκειται για πράξη δειλίας και ανυπακοής. Κανένας δεν θέλει δίπλα του έναν άοπλο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και όλοι φροντίζουν να του το δείξουν με τον χειρότερο τρόπο. Η υπόθεση του Doss, θα φτάσει μέχρι το στρατοδικείο όπου εκεί θα αποφασιστεί πως παρόλο που δεν το είχε ζητήσει κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή, είναι δικαίωμα του καθενός να δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης και να πολεμήσει για την χώρα του ακόμα και χωρίς όπλο, όντας τραυματιοφορέας.


Στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας θα μεταφερθούμε έξω από την Okinawa της Ιαπωνίας, στο ύψωμα-κλειδί για την μάχη στο οποίο αμέτρητες διμοιρίες στρατιωτών στέλνονται καθημερινά και αποδεκατίζονται από τον εχθρό στην προσπάθεια να το καταλάβουν. Είναι το σημείο όπου ο Doss και η διμοιρία του θα ριχθούν και αυτοί με την σειρά τους στην μάχη για την κατάληψη του υψώματος με το όνομα Hacksaw. Σε αυτό το σημείο έρχεται και η στιγμή όπου ο σκηνοθέτης θα δείξει αυτό για το οποίο σε προετοιμάζει προσεκτικά όλη αυτήν την ώρα.

Η ταινία πατάει ένα πολύ απότομο γκάζι και ξαφνικά σε μεταφέρει από την απόλυτη ηρεμία σε ένα από τα πιο βίαια και ρεαλιστικά πεδία μάχης που έχουν γυριστεί ποτέ σε ταινία. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Mel Gibson δείχνει να διαχειρίζεται τέλεια το απόλυτο χάος που ο ίδιος δημιουργεί και μεταφέρει άψογα τον θεατή στο κλίμα του πολέμου. Φυσικά η ωμή βια και τα ποτάμια αίματος δεν θα σταματήσουν να σε εκπλήσσουν μέχρι το τέλος. Το υπόλοιπο της ταινίας θα ακολουθήσει τον σοκαρισμένο Doss να προσπαθεί να φροντίσει και να κουβαλήσει οποιονδήποτε τον έχει ανάγκη, με μοναδικό όπλο την υπέρμετρη πίστη του.


Για αρχή, θέλω να τονίσω πως αυτό που φοβόμουν εγώ και μάλλον οι περισσότεροι πριν την προβολή, προς έκπληξη όλων δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια. Δηλαδή η γνωστή σε όλους Αμερικανιά! Η ταινία δεν παίρνει το μέρος κανενός. Δεν πλημμυρίζει πατριωτισμούς, δεν έχει ούτε μια σημαία να ανεμίζει αριστερά και δεξιά και δεν ασχολείται με παράπλευρες ιστορίες και άσχετα γεγονότα. Είναι η ιστορία ενός θρήσκου στρατιώτη που αποδεικνύεται πολύ πιο θαρραλέος από ότι όλοι περίμεναν. Δεν υπάρχει τίποτα που θα σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό.

Το καστ είναι πολύ απολαυστικό, με τους Vince Vaughn, Sam Worthington και Hugo Weaving να δίνουν φανταστικές ερμηνείες και φυσικά τον Andrew Garfield στο πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος καταφέρνει και μεταμορφώνει τον ιδιαίτερο αυτόν χαρακτήρα στα μέτρα του.

Η πραγματική ατραξιόν φυσικά παραμένει ο ίδιος ο Mel Gibson πίσω από τις κάμερες. Περίμενα έναν ρεαλισμό προτού μπω στην αίθουσα αλλά τελικά ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένες η σκηνές μάχης δείχνουν προσεκτικά μελετημένες χορογραφίες και σκηνοθεσία που κάνουν το "Hacksaw Ridge" να μοιάζει με ταινία τρόμου. Ευρείες γωνίες λήψης και ξεκάθαρα πλάνα που σε βοηθάνε να γνωρίζεις τι γίνεται και που ανά πάσα στιγμή μέσα στον πανικό. Ποτέ δεν ήμουν φανατικός των πολεμικών ταινιών αλλά μια καλή ταινία παραμένει καλή οποίο και αν είναι το θέμα της. Η συγκεκριμένη καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή με πολλούς τρόπους και γι αυτό δεν πιστεύω πως θα ξεχαστεί εύκολα από όσους τελικά την δουν. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, κάντε το στον κινηματογράφο. Μπορώ να εγγυηθώ πως η εμπειρία εκεί θα είναι δυο φορές καλύτερη από αυτή που θα έχετε στο σπίτι.




Σκηνοθεσία : Mel Gibson
Παίζουν : Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Hugo Weaving, Teresa Palmer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου