Pages

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Hunt for the Wilderpeople

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στις ανεξάρτητες παραγωγές σαν το "Hunt for the Wilderpeople". Κάτι που μάλλον αγαπάς ή μισείς. Αυτές οι ταινίες χτυπάνε κόντρα στον παλμό και δίνουν στον δημιουργό την απόλυτη ελευθερία και έκφραση. Μετά τα πολύ πετυχημένα και πρωτότυπα "Boy" και "What we do in the Shadows", ο σκηνοθέτης Taika Waititi δίνει ίσως το τελευταίο αντίο στις Νεοζηλανδικές παραγωγές προτού αλλάξει ήπειρο και ξεκινήσει να παίζει με τα "μεγάλα παιδιά" του Χόλιγουντ (η επόμενη του δουλειά συγκεκριμένα είναι η επόμενη Thor ταινία της Marvel Studios). Όσο και αν αυτό μου δημιουργεί μια μικρή απογοήτευση, η τελευταία του ταινία βρίσκεται τόσο κοντά στην τελειότητα που με κάνει να τα ξεχνάω όλα.



Η ταινία ξεκινάει με έναν έξυπνο πρόλογο παρουσιάζοντας τον νεαρό Ricky. Έναν ορφανό έφηβο ο οποίος έχει χάσει κάπως τον δρόμο του και θεωρείται ήδη ένας μικρός εγκληματίας από την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό του. Στην προσπάθεια να του βρούνε την κατάλληλη οικογένεια θα τον μεταφέρουν σε ένα ζευγάρι που ζει στην μέση του πουθενά μέσα στο δάσος. Εκεί θα γνωρίσει την αξιαγάπητη Bella και τον μαγκούφη άντρα της Hector. Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, η Bella θα δώσει στον Ricky την αγάπη που του έλειπε και θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Από την άλλη, ο Hector δεν έχει σκοπό να ρίξει τις άμυνες του και θα παραμείνει ένας λιγομίλητος αγριάνθρωπος ο οποίος αρνείται να δεχθεί την παρουσία του νεαρού στο σπίτι του. Ο Sam Neil παίζει ίσως τον πιο απολαυστικό ρόλο της καριέρας του ως άγριος κυνηγός με ψυχρά αισθήματα που ζει αποκομμένος από την υπόλοιπη κοινωνία.


Επειδή όμως όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν, ένα ξαφνικό γεγονός θα αναγκάσει τον Ricky να το σκάσει και να καταφύγει μόνος του στο απέραντο δάσος. Μην έχοντας άλλη επιλογή και όντας ο μοναδικός που γνωρίζει καλά την περιοχή, ο Hector θα ξεκινήσει να βρει και να γυρίσει πίσω τον Ricky. Με το που τον βρίσκει όμως ένα σοβαρό χτύπημα στο πόδι θα τους ακινητοποιήσει και τους δυο στην καρδιά του δάσους. Όσο περνάει ο καιρός όμως η πρόνοια και η αστυνομία θα αρχίσουν να ψάχνουν τους δυο φυγάδες και μάλιστα με υποψίες απαγωγής. Το κυνηγητό θα διαρκέσει πολύ και όσο οι έρευνες αποτυγχάνουν τόσο ο Ricky και ο Hector θα μετατρέπονται σε εθνικοί θρύλοι και αδίστακτοι εγκληματίες.


Πρώτα απ'όλα, θα σας ξαφνιάσει το πόσο υλικό και ιστορία μπορεί να χωρέσει σε μόλις 90 λεπτά ταινίας. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι τόσο απολαυστικό που και τρεις ώρες διάρκειας θα τις άντεχα άνετα. Εκτός από τον Sam Neil, ο νεαρός Julian Dennison που υποδύεται τον αντιδραστικό Ricky είναι φανταστικός. Καθόλη την διάρκεια προσπαθεί να μιμηθεί τους gangsta ήρωες του και κυρίως τον Tupac Shakur, φυσικά με ξεκαρδιστικά αποτυχημένα αποτελέσματα.

Ίσως το πιο αξιοθαύμαστο σε αυτό το κυνηγητό (εκτός από την έξυπνη αίσθηση του χιούμορ), είναι το πως μια ιστορία για έναν έφηβο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούργια του οικογένεια καταλήγει σε ένα τρελό μπάχαλο. Η αστεία νεοζηλανδέζικη προφορά παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο σ'αυτό.

Γρήγορο μοντάζ, ξαφνικές εκπλήξεις και εθιστική μουσική η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ταινία.
Πρόκειται για μια πραγματικά έξυπνη και πρωτότυπη κωμωδία και σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου ταινίες για φέτος. Αν δεν έχετε δει ακόμα τις προηγούμενες ταινίες του Taika Waititi σας συνιστώ να τις ψάξετε άμεσα. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητευτείτε. Εύχομαι μόνο να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και άλλες δουλειές σαν και αυτήν στο μέλλον από τον συγκεκριμένο δημιουργό.





Σκηνοθεσία : Taika Waititi
Παίζουν : Sam Neil, Julian Dennison, Rima Te wiata, Rachel House

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου