Pages

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Sing Street

Ο σκηνοθέτης John Carey, έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια για την αγάπη που έβγαλε για την μουσική μέσα από τις ταινίες του. Τόσο με το οσκαρικό "Once" αλλά και με το "Begin Again" πριν από τρία χρόνια, εξερεύνησε τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε να μεγαλώσουμε, να γιατρέψουμε την λύπη μας ή να επικοινωνήσουμε μέσα από την μουσική. Ο Ιρλανδός δημιουργός συνεχίζει αυτήν την φορά την αγάπη του και μέσα από την καινούργια του δουλειά, το "Sing Street". Με φόντο ένα μίζερο και γκριζωπό Δουβλίνο στα μισά της δεκαετίας του '80 βρίσκει την ευτυχία, την χαρά και τα χρώματα που θα ταίριαζαν μόνο σε ένα μουσικό βίντεο κλιπ της εποχής εκείνης και δίνει μια από τις πιο αισιόδοξες και ευχάριστες ταινίες της χρονιάς.
 
Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα το 1985 στο Δουβλίνο την εποχή που η κατεστραμμένη οικονομία της Ιρλανδίας και η έλλειψη ευκαιριών ανάγκαζε χιλιάδες πολίτες να μεταναστέψουν καθημερινά προς το Λονδίνο για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως και τους περισσότερους, οι οικονομικές δυσκολίες έχουν βλάψει και την οικογένεια του πρωταγωνιστή της ταινίας με το όνομα Conor. Ο Conor είναι 16 χρονών και η γονείς του αναγκάζονται να τον αλλάξουν σχολείο, στέλνοντας τον σε ένα πιο οικονομικό και χριστιανικό σχολείο κοντά στο σπίτι τους. Εκτός των άλλων, ο πατέρας και η μητέρα του βρίσκονται στα πρόθυρα χωρισμού και οι συχνοί καυγάδες τους κάνουν την  ζωή στο σπίτι ακόμα πιο δύσκολη για αυτόν και τα δυο αδέρφια του. Η μετάβαση στο καινούργιο μαθητικό περιβάλλον θα είναι δύσκολη για τον Conor, αφού εκεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ένα κατεστραμμένο σύστημα παιδείας, σχολική βια και ένας ιερέας-διευθυντής που θα του κάνει την ζωή ακόμα πιο δύσκολη.


Η μόνη ευχάριστη διέξοδο για τον Conor είναι η μουσική, μια εποχή που μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της βρετανικής ποπ-ροκ μεσουρανούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελευταία λέξη της μόδας από τον χώρο της μουσικής είναι τα μουσικά βίντεο κλιπ. Ένας νέος για την εποχή και καινοτόμος τρόπος για να συνδυάσουν οι καλλιτέχνες το ακουστικό με το οπτικό κομμάτι και να γίνουν ακόμα πιο λατρευτοί στο κοινό. Ζωηρά χρώματα, ήχοι της ροκ και όμορφες γυναίκες στόλιζαν συνήθως αυτά τα μουσικά βίντεο κάνοντας τα να φαίνονται παραμυθένια μέσα στην γκρι καθημερινότητα του Conor.
Μια μέρα ο νεαρός, θα μαζέψει το κουράγιο που χρειάζεται και θα μιλήσει στην όμορφη κοπέλα της περιοχής που ακούει στο όνομα Raphina. Η Raphina, είναι  στιλάτη, εμφανίσιμη και σχεδιάζει να φύγει σύντομα στο Λονδίνο για να κυνηγήσει την καριέρα ενός μοντέλου. Για να την εντυπωσιάσει ο Conor, θα ισχυριστεί πως αυτός και το μουσικό του συγκρότημα ετοιμάζονται να γυρίσουν το πρώτο τους βίντεο κλιπ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την παρουσία της για ένα καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και για να την βοηθήσουν με την δουλειά μοντέλου.

Το πρόβλημα είναι πως ο Conor δεν έχει συγκρότημα, δεν έχει δικά του τραγούδια και σίγουρα δεν γνωρίζει πως να γυρίσει ένα βίντεο κλιπ. Όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν σύντομα αν θέλει να κερδίσει την προσοχή της κοπέλας που του αρέσει.


Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένη η ταινία όμως που μοιάζει μαγικός. Είναι ο τέλειος τρόπος που δένουν όλα μεταξύ τους. Τα χρώματα, οι χαρακτήρες και φυσικά η μουσική. Ίσως η καλύτερη χρήση μουσικής σε ταινία για φέτος μαζί με το επίσης εκπληκτικό "Everybody Wants Some!!" του Richard Linklater. Οι πρωταγωνιστές ταυτίζονται απόλυτα με τους μουσικούς "ήρωες" της ποπ-ροκ των 80's και η νοσταλγία για τον θεατή είναι αναπόφευκτη. Duran Duran, Genesis, David Bowie, Depeche Mode είναι μερικοί από μια μεγάλη λίστα συγκροτημάτων που θα εμπνεύσουν τον Conor και τους καινούργιους του φίλους να γράψουν τα δικά τους κομμάτια και να γίνουν διάσημοι.

Οι νεαροί ηθοποιοί αποτελούν όλοι τους πολύ ευχάριστες παρουσίες και οι αστείες σκηνές μεταξύ τους είναι αρκετές. Μια απλή ιδέα "ας κάνουμε ένα συγκρότημα" και ένα αγόρι που προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή ενός κοριτσιού μπορεί να μην αποτελούν ιδέες που δεν έχουμε ξαναδεί αλλού αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένη αυτή η ιστορία θα σας μείνει για καιρό και θα σας αναγκάσει να την συστήσετε και σε άλλους. Ταινία που είναι καταδικασμένη να προκαλεί ευτυχία σε οποίον την βλέπει.

Είμαστε στα μισά της χρονιάς και η λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες για φέτος είναι ήδη αρκετά μεγάλη.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : John Carney
Παίζουν : Ferdia Walsh-Peelo, Aidan Gillen, Maria Doyle Kennedy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου