Pages

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Spotlight

Το "Spotlight", είναι από εκείνες τις ταινίες που δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς πρόκειται να σου προσφέρει και για ποιον λόγο μπαίνεις στην διαδικασία να την παρακολουθήσεις εξ αρχής. Προσωπικά δεν είχα ιδέα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας δημοσιογραφικής ομάδας από την Βοστώνη που κατάφερε να ξεσκεπάσει και να δημοσιεύσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παγκοσμίως το 2002 ξετυλίγοντας ένα τεράστιο κουβάρι μυστηρίου που αφορούσε την καθολική εκκλησία. Μοναδικό όπλο τους, η αίσθηση δικαιοσύνης και η πίστη τους στο έργο ενός σωστού δημοσιογράφου που φυσικά προϋποθέτει προσωπικό ρίσκο και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.


Τον Ιανουάριο του 2002, οι αναγνώστες της εφημερίδας "Boston Globe" της Βοστώνης, διάβασαν στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο " Η Εκκλησία επιτρέπει την κακοποίηση και την σεξουαλική βια από ιερείς εδώ και χρόνια".
Το άρθρο αυτό είχε επιμεληθεί από τον δημοσιογράφο Michael Rezendes (Mark Ruffalo) ο οποίος άνηκε στην δημοσιογραφική, ερευνητική ομαδα με το όνομα "Spotlight". Η έρευνα είχε τεράστια απήχηση από το κοινό και έκανε πολλά ακόμα θύματα να βγουν στην επιφάνεια, πράγμα που οδήγησε στην παραίτηση του Αρχιεπισκόπου και Καρδινάλιου της Βοστώνης, Bernard Law. Η τελευταία του δημόσια δήλωση ήταν : "Ζητώ την συγχώρεση αυτών που πλήγωσα με τα λάθη και τις πράξεις μου". Παρ'όλα αυτά, ο Πάπας Ιωάννης ο δεύτερος, έδωσε στον καρδινάλιο μια θέση κοντά του στο Βατικανό της Ρώμης όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Η ιστορια διηγείται τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν από την μεριά της ομάδας "Spotlight" και τις δυσκολίες τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν όταν επέλεξαν να ξεσκεπάσουν την Εκκλησία.


Και ενώ η ταινία ξεκινάει κάπως αργά να σε βάζει στο κλίμα, λίγα λεπτά αργότερα το καυστικό θέμα-ταμπού που ερευνά σε κρατάει με αγωνία καρφωμένο στην θέση σου. Το πολύ ταλαντούχο καστ των ηθοποιών Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo και Stanley Tucci είναι επίσης ένας λόγος που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Όλοι τους φανταστικοί, με τον Mark Ruffalo να δίνει μάλλον και την ερμηνεία της ζωής του.
Αυτό που κάνει όμως πολύ καλά ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Tom McCarthy, είναι το ότι αφήνει τον θεατή στο τέλος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, δίχως να "εκβιάσει" τα συναισθήματα σου ή να σε "σπρώξει" σε ακραίες αποφάσεις για το που βρίσκεται το δίκιο και που το άδικο σε όλη αυτήν την υπόθεση.


Η δημοσιογραφική ομάδα "Spotlight", κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ γι αυτήν την ερευνά και θεωρούνται από τα θύματα "ήρωες" αφού κατάφεραν να πείσουν τα παιδιά που μεγάλωσαν να ομολογήσουν για πρώτη φορά τις ιστορίες τους και να αποφύγουν μια πιθανή αυτοκτονία από ψυχολογικά τραύματα. Μια πράξη στην οποία κατέφυγε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών.

Η ταινία αποτελεί μια σκληρή άλλα εκπαιδευτική πραγματικότητα της κοινωνίας μας και ένα σημείο αναφοράς για την σύγχρονη δημοσιογραφία και την δημοκρατία. Είναι επίσης μια γιορτή για όλους τους δημοσιογράφους που παλεύουν να κάνουνε σωστά αυτό που αγαπάνε.







Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Tom McCarthy
Παίζουν : Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Stanley Tucci

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου