Pages

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Under The Skin

Το Under The Skin είναι μια ταινία, στην οποία η Scarlett Johansson υποδύεται μια μυστηριώδη γυναίκα που σκοπό έχει να δελεάζει τους άνδρες σε έναν μοιραίο χορό ζευγαρώματος. Μια ευρηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας, που αποτελεί μια διαφορετική εμπειρία μέσα από μια παραδοσιακή πλέον ιστορία, με πολλά να πει για τους ρόλους των δυο φύλων, τον σεξισμό, αλλά και την δύναμη του σφοδρού πόθου.






Μπορεί η αρχική σκηνή της ταινίας να θυμίζει αυτή του 2001: A Space Odyssey ή αυτή του Close Encounters of the Third Kind, αλλά γενικά το Under the Skin θα ταίριαζε περισσότερο στην εποχή που βγαίναν ταινίες όπως το El Topo η το The Man Who Fell On Earth. Ταινίες που μέσα από την απλότητα της ιστορίας τους σκοπό είχαν να ταξιδέψουν τον θεατή σε μια νέα εμπειρία και να τον προβληματίσουν, χωρίς απαραίτητα να βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. Σε αυτή την κατηγορία πιστεύω πως ανήκει και η συγκεκριμένη ταινία.

Πρόκειται για μια εξωγήινη οντότητα, η οποία "δανείζεται" την όψη μιας όμορφης, νεαρής γυναίκας, με σκοπό να αποτελέσει κάποιου είδους δόλωμα. Υπονοώντας το σεξ, απομονώνει μοναχικούς άντρες και με το βαν που οδηγεί τους μεταφέρει στο απομονωμένο και σκοτεινό διαμέρισμα της. Το τι ακολουθεί εκεί, ας το αφήσουμε στα μυστήρια-εκπλήξεις που κρύβει αυτή η ταινία.
Όσο όμως αυτή η οντότητα συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο προσγειώθηκε στον πλανήτη γη θα αναπτύξει όλο και περισσότερες συναναστροφές με την ανθρώπινη φυλή, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Ποια είναι τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων; Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες και τι κανόνες συμπεριφοράς ισχύουν;

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση σίγουρα είναι η ρεαλιστικότητα της ταινίας. Όλα μοιάζουν πραγματικά και καθημερινά. Για τον λόγο αυτό, η ταινία καταφέρνει και δημιουργεί σε μερικές σκηνές ένα αρκετά τρομακτικό κλίμα. Οι άντρες που δελεάζονται από την μελαχρινή καλλονή, είναι καθημερινοί και απλοί άντρες. Δεν είναι όμορφοι σταρ του κινηματογράφου. Μάλιστα μερικοί μοιάζουν και αστείοι όσο πιστεύουν ότι έχουν πραγματικά μια ευκαιρία να κάνουν σεξ με μια όμορφη κοπέλα που απλά τυχαίνει να "ψάχνεται". Οι λιγοστοί διάλογοι της ταινίας δίνουν επίσης ένα μεγάλο συν, μιας και αυτό δίνει ακόμα καλύτερα την θέα μέσα από τα μάτια ενός πλάσματος σε έναν ξένο πλανήτη.

Ταινίες σαν το Under The Skin, δεν βρίσκουν συχνά το δρόμο ούτε στους εμπορικούς κινηματογράφους αλλά ούτε δέχονται και αυτή την διαφήμιση. Όταν πάλι καταφέρνουν να "ακουστούν" στο ευρύ κοινό, δεν έχουν στο καστ κάποιον ηθοποιό που έχεις ξανακούσει. Ταινίες-διαμάντια σαν και αυτή πρέπει συνήθως να ψάξεις για να τις βρεις. Σε αυτό το πνεύμα πιστεύω πως ανήκει και αυτή η ταινία. Το πρωταγωνιστικό όνομα της Scarlett Johansson (η οποία κάνει φανταστική δουλειά), δίνει σίγουρα μια καλή ώθηση στην ταινία και την βοηθάει να μην σβηστεί εύκολα από την μνήμη μας.

Είμαι περίεργος να δω πόσο θα αντέξει στον χρόνο η συγκεκριμένη ταινία για να είμαι ειλικρινής. Αποτελεί μια τέλεια ταινία επιστημονικής φαντασίας; Μάλλον όχι. Οι πιο πολλοί θα πουν πως έχει πάρα πολύ από κάτι, ή πολύ λίγο από κάτι άλλο. Όπως και να χει, πρόκειται για μια καλογυρισμένη ταινία που έχει πολλά να πει και αξίζει την προσοχή όλων.




Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : Jonathan Glazer
Παίζουν : Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου